Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Engelli Öğrenci Birimi

“Engelsiz Üniversite Kavramı: Geçmiş, Bugün, Gelecek” semineri ÇOMÜ Sağlık Yüksekokulu, Safiye Hüseyin Elbi Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Engelsiz ÇOMÜ Öğrenci Birimi tarafından personele ve öğrencilere yönelik organize edilen, Hacettepe Üniversitesi Ergoterapi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Onur Altuntaş’ın konuşmacı olarak katıldığı “Engelsiz Üniversite Kavramı: Geçmiş, Bugün, Gelecek” semineri ÇOMÜ Sağlık Yüksekokulu, Safiye Hüseyin Elbi Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Görün, Türkiye Sakatlar Derneği Çanakkale Şube Başkanı Ümit Burunlular, Engelsiz ÇOMÜ Öğrenci Birimi Koordinatörü Doç. Dr. Nurullah Bolat, akademik personel ve öğrencilerin katıldığı seminer, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Öğr. Gör. Mete Gökçe Şefliğindeki Çanakkale Barış Korusu Konseri ile devam etti.

Dünya Nüfusunun 8’de 1'i Engelli Ama Sosyal Hayata Baktığımızda Bu Oranı Göremiyoruz

Uluslararası İşaret Dili Tercümanı Burak Kavak'ın tüm konuşmalar ve sunumlarda doğrudan tercümanlık yaptığı seminerin açılış konuşmasını Doç. Dr. Nurullah Bolat yaptı. “Günümüzde engelli kavramı, engellenmek kavramı üzerine evrilmektedir” diyen Doç. Dr. Bolat:

“Çağdaş ülkelerde engellilik denildiğinde, herhangi bir duyu organının veya farklı bir organın fonksiyon görmekteki sorunundan ziyade bu sorunu yaşayan kişilerin önüne toplumun koyduğu engeller akla gelmektedir. Bu engelleri ortadan kaldırmak için fırsat eşitliği ve adalet kavramını bir arada düşünmek gerekiyor ve engelleri kaldırmak için yapılan çabaları bir lütuf olarak görmemek gerekiyor.  Engellilik çok yaygındır. Dünya nüfusunun 8’de 1'i engelli ama sosyal hayata baktığımızda bu oranı göremiyoruz” dedi.

Yükseköğretim Kurumunun engelsiz üniversite kavramını hayata geçirmek için harekete geçtiğini ve gelecek yıldan itibaren artık tercih rehberlerine engelsiz üniversite ibaresinin yer alacağını vurgulayan Doç. Dr. Bolat, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha Özden’in Başkanlığı’nda çalışmalarına devam eden, Engelsiz ÇOMÜ Öğrenci Birimi olarak amaçlarının, engelsiz üniversite kültürünü oluşturmak ve üniversitedeki engelleri kaldırmak olduğunu söyleyerek seminerin hazırlanmasında emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür etti.

Görevimiz Üniversitemizdeki Engelleri Kaldırmak

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Görün: “Üniversiteler değerler üretmek durumunda olan kurumlardır. Engelsiz üniversite kavramı da bu değerler içerisinde yerini alacak. Hepimiz birer engelli adayıyız. Bunun farkında olarak görevimiz, üniversitemizdeki engelleri kaldırmak. Bu konuda önemli deneyimleri olan öncü üniversitelerden Hacettepe Üniversitesi’nin Engelsiz Birim Yardımcı Koordinatörlerinden Dr. Öğr. Üyesi Onur Altuntaş’a, katılımından ve bize yapacağı katkılardan dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından ÇOMÜ Erasmus Kurum Koordinatörü Ali Emrah Tokatlıoğlu öğrencilere, Erasmus+ Öğrenci Değişim Hareketliliği konusunda bilgiler aktardı.

Engelsiz üniversite kavramı ile ilgili farkındalığı arttırmak amacıyla düzenlenen seminerin konuşmacısı Dr. Öğr. Üyesi Onur Altuntaş, Engelli öğrenci birimlerinin kuruluşunu, temel işlevlerini anlattığı konuşmasında, Hacettepe Üniversitesi Engelli Öğrenci Birimi olarak yaptıkları çalışmaları ve deneyimlerini aktardı.

Dr. Öğr. Üyesi Altuntaş: “Herkesin eşit şartlarda eşit eğitim alabilmesi için oluşturulan engelli öğrenci birimleri, 2006 yılında YÖK’ün yayınladığı bir yönerge üzerine kuruldu. Yönergede, Türkiye’de bulunan 175 üniversitede bu birimlerin kurulması zorunluluğu yer aldı” dedi ve engelsiz erişim, engelsiz eğitim kavramları ile üniversitelerin teknoloji altyapısı, mimari düzeni, engelli bireyler ile doğru iletişim kurmak hakkında bilgiler verdi.