Engelli Öğrenci Birim koordinatörü başkanlığında 28 Aralık 2023 Perşembe günü Troia Kültür Merkezi A Amfisinde 2023 yılı Engelli Koordinasyon Birimi oryantasyon toplantısı yapıldı. Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Sinan KALKAN’ın Başkanlığında katılım gösteren 38 birimdeki koordinatörler ve birim sorumluları Hakan PENBEK ve Süleyman ŞAHİN’in katılımlarıyla toplantıya başlandı.
Engelli birim koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Sinan KALKAN başkanlığında ve birim sekretaryası Şef Hakan PENBEK’in yardımcılığını yaptığı oryantasyon program toplantısına belirlenen gündem içeriğiyle başlandı. Birim koordinatörlerine ‘Engelli birim koordinatörleri değerlendirme anket formu, Bina gözlem formu, Okullarda bulunan engelli öğrencilerin listeleri’ içeren dosyalar dağıtıldı. Formlardaki tanımlayıcı soruların evet veya hayır seçenekleriyle değerlendirilmesi istenip geri dönüş yapılması istendi. Ayrıca Engelli Öğrenci Biriminin Web sitesinde bulanan Bayrak Ödülleri YÖK’ün yazısı, Erişilebilirlik Kılavuzu, Engelli Birim Yönergesi, Engelli Öğrenciler için Sınav Dilekçe örneği vb. belgelere ulaşabilecekleri iletildi. Toplantıda Engelli öğrencilerimize uygulanmak üzere anket formu hazırlanmakta olduğunu aktarıldı. YÖK’ün bayrak ödülleri yarışması için ve üniversitemizdeki fakültelerde veya yüksekokullarda olan eksikliklerin analiz etmek için Engelli Biriminin 2 ana konu başlık altında “Fiziksel, Eğitsel ve Yönetsel Gereksinimler” ve “Eğitimde Erişilebilirlik ve Sosyo-Kültürel Faaliyetler” yazılar yazılmış olup birimlere gönderilmiştir.
Üniversitemizdeki tüm Fakülte, Yüksekokul, Meslek Yüksekokulu, Devlet Konservatuvarı ve Enstitü Müdürlüklerinde bulunan engelli birim koordinatörlerinin büyük bir çoğunluğunun katılımıyla Dr. Öğr. Üyesi Sinan KALKAN Başkanlığında soru görüş şeklinde toplantıya devam edildi. Mimarlık ve Tasarım Fakültesi birim koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Tutku AK, fiziksel engelli öğrencilerin ulaşım açısından sıkıntılar çektiğini ve yolların rampalı olduğu sebebiyle okul yemekhanesine, kütüphaneye veya Troia kültür merkezine erişimine dikkat çekerek onlar için oldukça zor ve imkânsız olduğunu dile getirdi. Spor Bilimleri Fakültesi birim koordinatörü Prof. Dr Mahmut AÇAK, Binalarda erişilebilirliğinin önemini vurgularken, eksiklikleri belirtirken de erişilebilirlik hakkında çalışmalar yapılması gerektiğini dile getirdi. İnsan Toplum ve Bilimleri Fakültesi birim koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Aytun YAZGI; Öğrencilerin psikolojik açıdan yaklaşımla onları anlamak gerektiğini ve onların kendilerini ötekileştirme adı altında hislerinin olduğunu belirtti. Bu yüzden öğrencilerin pek fazla aktif olarak toplantılara, derslere devam etmeme, sorunlarını belirtmek için koordinatörlerle iletişim halinde olmamalarından bahsetmiştir. Engelli Koordinasyon Birimi Yönetim Kurulu Üyemiz Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimi Uzm. Psikolog Serdar TOPAL ise öğrencileri aramakta daha hassas davranmakta ve öğrencilerin bize ulaşmasını sağlamak gerektiğini, özellikle görme engelli öğrenciler için basit bir eylem olan ağaç dallarının budanması talep edilmiştir. İz yollarının veya sesli tabelaların binalarda, kütüphanelerde erişilebilirlik hususunda yapılmasını dile getirdi. Genel olarak koordinatörlerin ortak bir görüşü olan koordinatör seçimlerinin gönüllülük esasıyla yapılmasını, oryantasyon çalışmaları kapsamında bilgi verilerek ve koordinatörlere eğitim toplantısı düzenlenmesi gerektiğini dile getirmişlerdir.
Eğitimde erişilebilirlik adına gereken neler varsa hocalarımız okullardaki eksiklikleri bize birimlerinde gerçekleştirecekleri oryantasyon programlarında çıkan sonuçlara istinaden bildirecek ve bizde olanaklar doğrultusunda bunları gerçekleştireceğiz. Ayrıyeten tüm koordinatörlerimizin değindiği en büyük sorun kampüslerdeki yaşam alanlarındaki binalardaki erişilebilirliğin çok eksik olması bunun içinde Üniversitemiz Yapı İşleri Daire Başkanlığından destek alarak tüm kampüs binalarında ve çevresinde hazırlayacakları raporlara istinaden Üniversitemizi daha güzel hale getirmek için çaba göstereceğiz. Her bireyin farklı yetenekleri olabilir ancak bu farklılıkların her birinin değeri ve güzelliği vardır. Engelli öğrencilerimizin karşılaştığı engelleri kaldırmak, onlara yönelik ayrımcılığı sona erdirmek ve fırsat eşitliğini sağlamak için çalışmalıyız. Günümüzde engelli öğrencilerin karşılaştığı sorunlara dikkat çekerken aynı zamanda onların güçlü yönlerine ve başarılarına da odaklanmalıyız.
Oryantasyon toplantımız soru ve önerilerin ardından güzel temenni dilekleri ile sona ermiştir.